Günday’dan maden ruhsatlarına sert tepki #haberi, #haberleri, #Gümüşhane #haber

Günday, dernek olarak Erzincan İdare Mahkemesi tarafından belirlenen bilirkişi heyetlerinin Perşembe günü Aksu, Cuma günü ise Yalınkavak ve Işık köylerinde gerçekleştirdiği keşiflere katılarak bölge halkının yanında olduklarını belirtti. Günday, yaptığı açıklamada vadinin iki yakasının neredeyse tamamının ruhsatlandırılmış alan olarak karşılarına çıktığını ifade ederek duruma sert tepki gösterdi. “Geçmişimizden ve geleceğimizden vazgeçmemizi istiyorlar” Yapılan keşifler sırasında..

Günday’dan maden ruhsatlarına sert tepki #haberi, #haberleri, #Gümüşhane #haber
Yazar : Tarih : Okunma : 14 okunma Yorum Yap

Günday, dernek olarak Erzincan İdare Mahkemesi tarafından belirlenen bilirkişi heyetlerinin Perşembe günü Aksu, Cuma günü ise Yalınkavak ve Işık köylerinde gerçekleştirdiği keşiflere katılarak bölge halkının yanında olduklarını belirtti.

Günday, yaptığı açıklamada vadinin iki yakasının neredeyse tamamının ruhsatlandırılmış alan olarak karşılarına çıktığını ifade ederek duruma sert tepki gösterdi.

“Geçmişimizden ve geleceğimizden vazgeçmemizi istiyorlar”

Yapılan keşifler sırasında edindikleri bilgilere göre bölgedeki köylerin büyük bölümünde, halkın bilgisi dışında maden projeleri için “ÇED Gerekli Değildir” kararlarının alındığını belirten Günday, “Öyle görünüyor ki, doğup büyüdüğümüz, karnımızı doyurduğumuz, kırlarında hayvan otlattığımız bu topraklardan bizleri sürmek istiyorlar? Birilerinin para kazanması uğruna bizlerden topraklarımızdan, geçmişimizden ve geleceğimizden feragat etmemizi istiyorlar. Tüm bunlar yetmezmiş bölgemizdeki üç köyümüz hariç diğer tüm köylerimizdeki maden sahaları için ÇED gerekli değildir kararı alınmış ve halka rağmen faaliyetlerin önü tamamen açılmıştır” dedi.

“11 kurumdan olumlu görüş alınmış ama halkın haberi yok”

Günday, keşif sürecinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ve maden firması avukatlarının “11 kurumdan görüş alındı” sözlerine dikkat çekerek şunları söyledi: “Köy muhtarlarımız ve vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde, bu kurumlardan hiçbirinin bölgede saha çalışması yapmadığı tespit edilmiştir. Halk bilgilendirilmeden, masa başında verilen görüşlerle bu kararlar alınmış. Bu nasıl bir anlayıştır? Hangi kuruma, ne zaman, kim gelmiş de uygun görüş vermiştir?”

“Turizm odaklı çalışmalarımız hiçe sayılıyor”

Dernek olarak bölgedeki doğal güzelliklerin korunması ve Artabel Gölleri Tabiat Parkı’na olan ziyaretlerin artırılması için çalışmalar yürüttüklerini hatırlatan Günday, “Bizler bu eşsiz doğayı turizme kazandırmak için emek verirken, aynı bölgeyi madencilik faaliyetleriyle yok etmek isteyen bir anlayışla karşı karşıyayız. Flora ve faunayı yok edecek projelere karşı sessiz kalmamız beklenemez” diyerek sözlerini tamamladı.