Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) tarafından düzenlenen “Anadolu Belgesel Atölyeleri”, Gümüşhane Üniversitesi Kongre Merkezi Karaca Salonu’nda gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla hayata geçirilen etkinlik, alanında uzman isimleri Gümüşhaneli sinemaseverlerle buluşturdu.
BSB Yönetim Kurulu Başkanı, yapımcı-yönetmen Gümüşhaneli hemşehrimiz Bahriye Kabadayı Dal ile birlikte yönetmenler Sevinç Yeşiltaş ve Ozan Turgut’un eğitmen olarak yer aldığı atölyede, belgesel sinemanın incelikleri katılımcılarla paylaşıldı.
Trabzon Kültür Yolu Festivali kapsamında bölgeye gelen ve Gümüşhaneli gazeteci Hüseyin Özgün’ün girişim ve davetiyle Gümüşhane’ye gelen heyet düzenlenen atölye çalışmasında belgesel film ve proje yazımı üzerine teorik ve uygulamalı eğitim verdi.
Etkinlik boyunca belgesel sinemaya dair temel kavramlar, yaratıcı fikirlerin belgesele dönüştürülme süreçleri, proje dosyası hazırlama yöntemleri ve fon bulma stratejileri detaylı şekilde ele alındı. Atölyeye katılanlar, ayrıca desteklenmiş projelere ait sahne ve fragmanlar üzerinden sinematografik anlatım tekniklerini analiz etme imkânı buldu.
Atölyede belgesel sinema sektöründe iyi fikirlerin işin sadece yüzde 10’u olduğu vurgulanarak önemli olanın formatlamak, zekice yapımlara dönüştürmek, finans kaynağı bulmak ve filmin seyirciye ulaşmasını sağlamak olduğu vurgulandı. İyi hikayelerin buzdağına benzetildiği atölyede “Hissettirin, anlatmayın, gösterin” vurgusu yapıldı.
Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen interaktif söyleşilerde ise Gümüşhane özelinde çekilebilecek belgesel konuları tartışıldı. Doğal, kültürel ve tarihî zenginlikleriyle dikkat çeken Gümüşhane’nin belgesel sinema açısından son derece elverişli bir potansiyele sahip olduğu vurgulandı. Katılımcıların önerilerini büyük bir ilgiyle karşılayan belgesel yönetmenleri, Gümüşhane’de belgesel projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhane Dağcılık, Doğa Sporları ve Gençlik Derneği (GÜDAK) ile Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti üyelerinin katıldığı atölye hakkında değerlendirmelerde bulunan BSB Başkanı Bahriye Kabadayı Dal, etkinliğin tarihi ile ilgili eleştirileri de yanıtladı.
Trabzon programının tarihi nedeniyle yaz tatilinde program yapmak durumunda kaldıklarını dile getiren Dal, “Trabzon’da gerçekleştirdiğimiz iki günlük Kültür Yolu Festivali atölyesinin ardından, birer gün de Gümüşhane ve Bayburt’ta bu çalışmaları yapmak istedik. Trabzon programının tarihi nedeniyle bu etkinliğimizde öğrenci kardeşlerimiz olamadı. Bu sebeple en kısa sürede atölye çalışmamızı tekrarlamak istiyoruz. Öğretim üyelerimizin bu yönde talebi oldu” ifadelerini kullandı.
Türkiye genelindeki üniversitelerde belgesel atölyeleri düzenlediklerini belirten Dal, “Esasında belgesel sinema alanında üretim yapmak isteyen gençleri hedef alıyoruz. Yine de üniversite yönetimi ve yerel paydaşlarımızın desteğiyle oldukça verimli bir organizasyon gerçekleştirdik. Katılımcılar kadar bizler için de çok öğretici bir deneyim oldu. Katılımcılarla iletişimimizi sürdüreceğiz ve imkânlarımız doğrultusunda projelerine destek olacağız” dedi.
Atölye çalışmalarının, genç sinemacıların proje geliştirme süreçlerini öğrenmeleri ve ulusal ile uluslararası belgesel sinema dinamiklerine hâkim olmaları açısından önemli bir fırsat sunduğuna işaret eden Dal, “Projemiz, büyükşehirlerdeki avantajları Anadolu’ya taşımayı ve yerel yetenekleri desteklemeyi amaçlıyor. Katılımcılar bu atölyeler sayesinde sadece yaratıcı fikirlerini geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda projelerini nasıl fonlayacaklarını, nasıl sunacaklarını ve dağıtım kaynaklarına nasıl ulaşabileceklerini de öğreniyor” diye konuştu.
Gümüşhane’de ilk kez düzenlenen bu nitelikteki belgesel atölyesi, şehrin sinema alanındaki potansiyelini gözler önüne sererken, yerel ve ulusal düzeyde üretim yapmak isteyen genç sinemacılar için de ilham verici bir platform sundu.








