Çit Deresine 10 bin kırmızı benekli alabalık salındı #haberi, #haberleri, #Gümüşhane #haber

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yer alan Çit Deresi, 10 bin kırmızı benekli alabalığın yeniden doğal yaşamla buluşmasına ev sahipliği yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gen kaynaklarının korunması, yerli türlerin tanıtılması ve farkındalığın artırılması amacıyla yürütülen proje kapsamında, doğal ortamından alınarak üretilen kırmızı benekli alabalıklar yeniden doğal yaşam alanlarına..

Çit Deresine 10 bin kırmızı benekli alabalık salındı #haberi, #haberleri, #Gümüşhane #haber
Yazar : Tarih : Okunma : 7 okunma Yorum Yap

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yer alan Çit Deresi, 10 bin kırmızı benekli alabalığın yeniden doğal yaşamla buluşmasına ev sahipliği yaptı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gen kaynaklarının korunması, yerli türlerin tanıtılması ve farkındalığın artırılması amacıyla yürütülen proje kapsamında, doğal ortamından alınarak üretilen kırmızı benekli alabalıklar yeniden doğal yaşam alanlarına salınıyor.

DKMP tarafından 2005 yılında hayata geçirilen “Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması” projesi kapsamında Maçka-Altındere Alabalık Üretim Merkezinde Gümüşhane’nin Çit, Dağdibi ve Balahor Derelerinden alınan anaçlar kullanılarak üretilen doğal alabalıklar yine Çit, Dağdibi ve Balahor derelerine bırakılıyor.

Gümüşhane’de 2012-2023 yılları arasında bu proje kapsamında 332 bin, 2024 yılında 30 bin adet balık salımı gerçekleştirilirken 2025 yılı için 20 bin adet Kırmızı Benekli Alabalık salımı yapılacak.

Bu kapsamda Torul ilçesine bağlı Çit Deresi mevkiinde düzenlenen alabalık salımı programına Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Torul Kaymakamı Koray Çelik, Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü İlbeyi Aydın ve diğer yetkililer katıldı.

Etkinlikte 10 bin adet kırmızı benekli alabalık Çit Deresindeki doğal yaşamına bırakıldı.

Programda konuşan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Türkiye’nin coğrafi bakımından çok önemli çeşitlilere sahip bir ülke olduğunu vurgulayarak, bu zenginliğin korunmasının, doğaya sahip çıkılmasının her vatandaşın görevi olduğunu söyledi.

“Kaçak avcılık yapanları ihbar edin”

Bilinçsiz ve yasak avcılığın önlenmesi gerektiğini kaydeden Vali Baruş, “Bu bıraktığımız yavrular doğal habitat içerisinde varlıklarını sürdürerek önemli büyüklüklere ulaşıyor. Ve bu büyüklüğe ulaştığı takdirde de varlığını devam ettirme şansı daha fazla artıyor. Bilinçsiz avcılıktan uzak durmamız lazım. Yani derelerde bir takım ekipmanlar kullanarak balıkları katletmek, toplu avcılık yapmak bunlar yasak usuller. Sadece olta balıkçılığına izin veriliyor. Olta balıkçılığında da sadece kişisel ihtiyacımız için bunlara izin veriliyor. Onun dışında ticari bir amaçla bunu yapmak yasak. Biz istiyoruz ki derelerimiz hep kırmızı benekli alabalıklarla dolsun. Ama bunu yapmamız için de vatandaşlarımızın bilinçli olması lazım. Kaçak avcılık yapanlara, bu şekilde yasak avlanma usulü uygulayanlara lütfen 112 Acil Çağrı Merkezi’ne, jandarmaya ihbar etsinler. Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü’müze ihbar etsinler. Gerekli müdahaleleri yapacağız. Doğamızı güzel bir şekilde korursak buradaki endemik hayatta canlı bir şekilde varlığını devam ettirecektir” dedi.

Çit Deresine 10 bin kırmızı benekli alabalık salındı 2
Çit Deresine 10 bin kırmızı benekli alabalık salındı 3
Çit Deresine 10 bin kırmızı benekli alabalık salındı 4
Çit Deresine 10 bin kırmızı benekli alabalık salındı 5
Çit Deresine 10 bin kırmızı benekli alabalık salındı 6
Çit Deresine 10 bin kırmızı benekli alabalık salındı 7
Çit Deresine 10 bin kırmızı benekli alabalık salındı 8
Çit Deresine 10 bin kırmızı benekli alabalık salındı 9