Gümüşhane Valiliği, yaz mevsiminin getirdiği yüksek sıcaklıklar ve kuraklık riski nedeniyle orman yangınlarına karşı 15 Temmuz -1 Ekim 2025 tarihleri arasında ormanlık alanlara girişleri geçici olarak yasakladı, mangal ve semaver yakmak dahil birçok faaliyeti kısıtladı.
Gümüşhane Valisi Aydın Baruş’un imzasıyla yayımlanan 2025/04 sayılı kararla orman yangınlarına karşı bir dizi tedbir alındı.
Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklar ve kuraklık nedeniyle yükselen yangın riskini minimize etmeyi hedefleyen kararda kentin yeşil dokusunu ve doğal güzelliklerini korumak amacıyla alınan önlemler, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamanın yanı sıra ormanların sürdürülebilirliği için de hayati bir rol oynuyor.
Ormanlara Girişlere Kısıtlama
Valilik kararı ile 15 Temmuz 2025 tarihinden itibaren 1 Ekim 2025 tarihine kadar Gümüşhane genelindeki ormanlık alanlara girişler geçici olarak yasaklandı. Görevliler, arıcılar, çobanlar, AVBİS sistemine kayıtlı ve izin verilen günlerde avcılar ile av turizmi kapsamında Milli Parklar Müdürlüğünce izin verilen av organizasyonlarına katılanlar bu yasaktan muaf tutuldu.
Yasak dışında tutulan ve girişlere açık olacak alanlar ise Gümüşhane Konaklamasız Orman Parkı (Kent Ormanı), Yayladere Konaklamasız Orman Parkı, Karşıyaka Tabiat Parkı, Kelkit İlçesi Ünlüpınar Konaklamasız Orman Parkı, Köse İlçesi Köse Tabiat Parkı, Kürtün İlçesi Kavraz Konaklamasız Orman Parkı, Çiğillice Konaklamasız Orman Parkı, Taşlıca Konaklamasız Orman Parkı, Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı, Şiran İlçesi Karaca Konaklamasız Orman Parkı, Şiran Tabiat Parkı, Torul İlçesi Ayanosa Konaklamasız Orman Parkı, Soğuksu Konaklamasız Orman Parkı, Torul Kale Konaklamasız Orman Parkı, Altınpınar Limni Konaklamasız Orman Parkı, Limni Gölü Tabiat Parkı, Artabel Göller Tabiat Parkı olarak belirlendi.
Ateş Yakmak ve Benzeri Faaliyetler Tamamen Yasaklandı!
Karar kapsamında, orman parkları, milli parklar ve tabiat parkları içerisindeki piknik ve mesire alanları ile günübirlik kontrollü alanlar dahil olmak üzere, ormanlık alanlar ve orman kenarı alanlarda 15 Temmuz – 1 Ekim 2025 tarihleri arasında mangal, semaver ve ateş yakmak tamamen yasaklandı.
Ayrıca, mahalli mülki amirden izin almadan etkinlik ve piknik yapmak, çadır kurmak, kamp yapmak ve konaklamak da bu süre zarfında mümkün olmayacak.
Orman içerisinde ve kenarında bulunan turizm tesisleri, çadırlı kamp alanları ve piknik/mesire alanlarında havai fişek, dilek balonu, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanılması da kesinlikle yasaklandı.
Anız Yakma ve Atık Bırakma Yasağına Dikkat!
Gümüşhane Valiliği, orman yangınlarının en önemli nedenlerinden biri olan anız yakma konusuna da değindi. 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 31 ve 32. maddeleri kapsamında olan yerleşim yerleri, orman içi, orman bitişiği köyler ve mahalleler ile ormanla ilişiği olmayan diğer köyler ve mahallelerde; anız, bağ-bahçe, meyvelik ve tarla temizliği gibi nedenlerle ağaç, dal, ot ve diğer bitkilerin yakılması kesinlikle yasaklandı. Ayrıca, ormanlık alanlarda ve orman kenarlarında her türlü yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, tutuşturucu atık malzemeler ile inşaat atıkları, hafriyat ve cam gibi malzemelerden imal edilmiş atık bırakılması da yasaklar arasına alındı.
Denetimler Artırıldı, İş Birliği Vurgulandı!
Karayolları ve köy yolları güzergahlarında seyir ve park halindeki araçlar ile duraklama yapan araçlardan yangına sebebiyet verebilecek malzemelerin (sigara, şişe, cam eşya, çöp vb.) atılması ve bırakılması yasaklandı.
Bu tür malzemelerin belirli aralıklarla toplanması ise Karayolları Şeflikleri, İl Özel İdaresi, Belediyeler ve Orman İşletme Müdürlüklerince ortaklaşa yapılacak.
Piknik ve mesire yerleri ile tabiat parkları dahil ormanlık alanlarda saat 20.00’den sonra piknik ve benzeri faaliyetlere müsaade edilmeyecek. Mangal ve semaver yakılmasının önlenmesi için Gümüşhane, Torul ve Kürtün Orman İşletme Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü personeli ve Mahalle/Köy Muhtarlıkları müştereken koordinasyon ve kontrol sağlayacak.
Belediyeler, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama ve depolama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak, yangına karşı gerekli tedbirleri alacak ve yangın riskine karşı iş makinelerini hazır bulunduracak. Enerji nakil hatlarının ve trafo merkezlerinin yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar (TEİAŞ-TEDAŞ-Çoruh EDAŞ), enerji hatlarının özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakım çalışmalarını yapacak ve yetkililerce talep edilmesi durumunda enerji kesintisi uygulayacak.
Biçerdöver ve balya makinelerinin çalışmasına, yangın riskinin yüksek olduğu günlerde mülki idare amirlerince kısıtlama getirilebilecek. Bu tür makineler çalıştırılırken yanlarında en az 1 tonluk su tankeri bulundurulması zorunlu hale getirildi. Valilik, Kaymakamlıklar ve Orman İşletme Müdürlükleri koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekiplerince teknolojik imkanlardan faydalanılarak etkin bir gözetim ve denetim yapılacak.
Yangın Anında Seferberlik ve İhbar Yükümlülüğü
Kararla olası bir yangın durumunda tüm kamu ve özel sektör imkanlarının kullanılarak etkili müdahalenin sağlanması da hedeflendi. Kamu kurum ve kuruluşları (Belediyeler, Karayolları, DSİ, Orman, İl Özel İdaresi) ile özel sektörün mülkiyetinde bulunan araç, gereç ve ekipmanlar yangın söndürmede kullanılacak.
Orman yangınlarına müdahalede görev alan kurum kuruluşlar, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin koordinasyonu Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında hazırlanan Ulusal Orman Yangınları Müdahale Planı’na uygun olarak gerçekleştirilecek, yangınlara müdahale aşamasında faaliyetler AFAD Başkanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü ile istişare ve eşgüdüm halinde yürütülecek.
6831 sayılı Orman Kanunu 81’nci maddesi gereğince, orman içinde veya civarında bulunun köylerin muhtar ve ihtiyar meclisleri kendi köy hudutları içinde bulunan devlet ormanlarının muhafazasında orman teşkilatı ile iş birliği yapmakla vazifeli olduğundan, muhtarlıklar tarafından ormanların yangınlara karşı korunmasında köylerde gerekli tedbirlerin alınması ve vatandaşların uyarılması sağlanacak.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Ziraat Odası Başkanlıkları tarafından çiftçilere ve üyelerine tarımsal alanlardaki yasaklar ve ziraat alanlarında çıkabilecek yangınlar konusunda bilgilendirme toplantıları yapılacak, meteorolojik koşulların yangın çıkması bakımından kritik olduğu günlerde çiftçi ve üyelerin telefonlarından SMS mesajı ile uyarılması ve bilgilendirilmesi sağlanacak.
Meteoroloji tarafından orman yangınları açısından kritik olduğu belirtilen günlerde belediyelerde ve köylerde cami ve belediye hoparlörlerinden ve her türlü iletişim araçlarından uyarıcı anonslar yapılarak vatandaşların dikkatli olması sağlanacak.
Karara aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uyarınca idari ve adli işlem yapılacağı da önemle vurgulandı.
Gümüşhane Valisi Aydın Baruş imzasıyla yayımlanan bu karar, il genelindeki tüm ormanlık alanlarda 15 Temmuz – 1 Ekim 2025 tarihleri arasında yürürlükte kalacak.