Gümüşhane’de 5 Milyonluk Sera Projesiyle 16 Üreticiye Destek! #haberi, #haberleri, #Gümüşhane #haber

Gümüşhane’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve DOKAP tarafından yüzde 70 oranında hibeyle desteklenen “Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Geliştirme Projesi” kapsamında 16 seranın kurulumu tamamlandı. Toplam bütçesi 5 milyon 135 bin TL olan proje kapsamında il genelinde 8×30 metre ebatlarında 240 metrekarelik 16 adet seranın kurulumu tamamlandı. Üsten ve yandan havalandırmalı olarak projelendirilen..

Gümüşhane’de 5 Milyonluk Sera Projesiyle 16 Üreticiye Destek! #haberi, #haberleri, #Gümüşhane #haber
Yazar : Tarih : Okunma : 7 okunma Yorum Yap

Gümüşhane’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve DOKAP tarafından yüzde 70 oranında hibeyle desteklenen “Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Geliştirme Projesi” kapsamında 16 seranın kurulumu tamamlandı.

Toplam bütçesi 5 milyon 135 bin TL olan proje kapsamında il genelinde 8×30 metre ebatlarında 240 metrekarelik 16 adet seranın kurulumu tamamlandı.

Üsten ve yandan havalandırmalı olarak projelendirilen seraların 1 adet maliyeti anahtar teslim olarak 290 bin 960 TL’ye ihale edilirken bu maliyetin yüzde 30’u çiftçiler tarafından karşılandı, yüzde 70’i ise proje bütçesinden hibe yoluyla temin edildi.

Projeye il genelinde 90 kişi başvuruda bulunurken yapılan puanlama sistemine göre belirlenen 16 üretici projeden faydalanmaya hak kazandı.

Merkez ilçeye bağlı Yenice, Aktutan, Kızılca, Yeniköy, Hasköy ve Tekke Beldesinde toplam 7 üreticiye, Torul ilçesine bağlı Günay, Gümüstuğ, Altınpınar, Uğurtaşı, Kocadal köyü ve Tufaniye Mahallesinde toplam 6 üreticiye, Kelkit ilçesine bağlı Öbektas Beldesine toplam 1 ürecitiye, Şiran ilçesine bağlı Telme Köyünde toplam 1 üreticiye ve Köse ilçesine bağlı Altıntaş köyünde 1 üreticiye olmak üzere toplam 16 adet sera yapılarak üreticilere teslim edildi.

Yapımı tamamlanarak üreticiye teslim edilen Kızılca Köyündeki törene katılan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Gümüşhane’nin yüksek rakımı nedeniyle iklim bakımından sebze yetiştiriciliği açısından dezavantajlı koşullara sahip olduğunu belirterek, “İlimizde gerçekleştirilen bu proje çiftçilerimize, aile işletmelerimize çok büyük bir destek oldu. DOKAP’a çok teşekkür ediyoruz. İlimiz genelinde 16 sera çiftçilerimize teslim edildi. Seralarımızın ortalama ömrü yaklaşık 7-8 yıl herhangi bir afet olmazsa. Daha sonra bu örtüyü yenilemeleri için de İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın sağladığı desteklerle de çiftçimizi destekliyoruz” dedi.

Taze sebzeye ulaşım kolaylaşacak

Projeyle Gümüşhane’nin bu yıl 16 serada yaklaşık 4 bin metrekareye yakın bir alanı kazandığını ifade eden Vali Baruş, “Biliyorsunuz ilimize sebze dışarıdan geliyor. Sebze nakliyesinde masrafların fazla olması, nakliye sırasında sebzenin zedelenmesi, uzun süre beklemesi, hem buradaki tüketici olan vatandaşlarımızın kaliteli sebze satın alması yönden bir olumsuzluk taşıyor hem de fiyat yönünden dışarıdan gelen sebzeler pahalı oluyor. Dolayısıyla vatandaşımızın taze sebze tüketmeye ihtiyacı var. Hem sağlık için hem de fiyat açısından makul düzeyde sebze tüketmeye ihtiyacı var. İşte bu seralarımız bunu karşılayacak” diye konuştu.

Gümüşhane’nin iklim olumsuzluklarının yanında bir diğer olumsuzluğunun da arazilerin çok parçalanmış olması olduğunun altını çizen Vali Baruş, “Çok büyük arazi yok ilimizde çiftçi başına düşen. Dolayısıyla bu arazileri çok iyi bir şekilde değerlendirmemiz lazım. Bu anlamda da seracılık birim başına üretim açısından da son derece avantajlı bir sektör. Çiftçilerimizin eğitimi de yapılacak, bilgilendirmesi de yapılacak” ifadelerini kullandı.

Emeklilere üretim çağrısı
 

Projeyi devam ettireceklerini dile getiren Vali Baruş, “Görüyoruz ki çiftçilerimiz, üreticilerimiz bundan çok memnun. Bu projeyi devam ettireceğiz. O destekler sayesinde Gümüşhane’de seracılık yaygınlaşacak, çiftçimizin yüzü gülecek. Köylerde eğer vatandaşlarımızın geçimine yetecek miktarda bir üretim yaptıramazsak maalesef şehirlere gidiyorlar, başka yerlerde iş arıyorlar ve özellikle de önemli bir kesimi oluşturan emeklilerimiz üretime katılmaktan men edilmiş oluyor. Biz emeklilerimizin de üretime katılmasını istiyoruz. Yani emekli olduktan sonra hayat bitiyor değil. Üretime katılmaları gerek. Burada seramızın sahibi Ahmet Bey var. SSK’dan emekli. Emeklilik zamanında gidip bir yerde boş boş oturabilirdi. Ama gelmiş burada köyünde bu örtü altı sebze yetiştiriciliğine soyunmuş. Bizden de destek almış. Bundan sonra inşallah sebzecilik noktasında da ilimize çok önemli katkılar sağlayacak. Bütün emeklilerimizi, çiftçilerimizi de bu kalkınma hamlesine davet ediyoruz” dedi.

Talep fazla, proje devam edecek

Gümüşhane’de örtü altı sebze yetiştiriciliği için çok yoğun bir talep olduğunu ifade eden Vali Baruş, “Bu yılki başvurularda 90 çiftçimiz müracaat etti. Bunların ancak 16’sına bu seralar kurulabildi. Ama önümüzdeki yıllarda inşallah talebe olan çiftçilerimize bu hizmeti sağlamak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Seralarımız çiftçilerimize, üreticilerimize hayırlı olsun. Allah bereket versin. İlimizin ekonomisi kalkınsın, hanelerimizin yüzü gülsün. Bu sayede de Gümüşhan’a daha iyi günlere gelsin. Bunun için çabalıyoruz. Allah işlerinde kolaylıklar versin üreticilerimize” diye konuştu.
 

Gümüşhane’de 5 Milyonluk Sera Projesiyle 16 Üreticiye Destek! 2
Gümüşhane’de 5 Milyonluk Sera Projesiyle 16 Üreticiye Destek! 3
Gümüşhane’de 5 Milyonluk Sera Projesiyle 16 Üreticiye Destek! 4