Gümüşhane’de, özellikle kırsal alanlarda büyük tehlike oluşturan kenelere karşı çevre dostu ve sürdürülebilir bir adım atıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Kelkit ilçesinde bulunan Kanatlı Üretim İstasyonu’nda yetiştirilen 400 kınalı keklik, keneyle biyolojik mücadele kapsamında doğaya bırakıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesindeki 8 istasyondan birisi ve Doğu Karadeniz Bölgesinde faaliyet gösteren tek üretim istasyonu olan Kelkit ilçesindeki kanatlı üretim istasyonunda üretilen keklikler ilçeye bağlı Çimenli köyünde doğaya salındı.
Geçtiğimiz aylarda Sülün Üretim İstasyonuna dönüştürülen tesiste 2018 yılından 2023 yılına kadar toplam 60 bin adet Kınalı Keklik üretilerek 19 farklı ilde doğaya salındı. 2018 yılında 40 dekarlık alanda kurulan ve bir şef ile 6 personelin görev yaptığı üretim istasyonu, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki tek kanatlı üretim merkezi olarak yılda 10 bin adet kınalı keklik yetiştirme kapasitesine sahip.
Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Kelkit Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz, Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Müdürü İlbeyi Aydın ve diğer yetkililerin ve vatandaşların katıldığı programda doğaya salınan 400 kekliğin ekosistemde zararlı böcek ve kene popülasyonunu azaltmada önemli rol oynayacağı belirtildi. Yetkililer, bu uygulamanın hem doğayı korumak hem de halk sağlığını desteklemek amacıyla yürütüldüğünü ifade etti.
“Keklikler kenelerin ortadan kaldırılması için son derece önemli”
Kelkit ilçesinde üretilen kekliklerin kene ile mücadelede etkili olduğunu ifade eden Vali Aydın Baruş, “Hepimizin bildiği gibi doğada insan sağlığına zararlı böcekler ve özellikle keneler var. Son yıllarda vatandaşlarımız sağlığı için büyük tehlike oluşturan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını yayan kene türü mevcut. Bizim bu istasyonlarda ürettiğimiz keklik ve sülünler doğadaki bu zararlı böceklerin ortadan kaldırılması, doğal dengenin korunması ve doğanın eski güzelliğine kavuşması için son derece önemli unsurlar. Şu an burada 100 adet, diğer bölgelerde de 300 olmak üzere toplamda 400 kınalı kekliği doğaya bıraktık. Bundan sonraki yıllarda da bu salımlar devam edecek” dedi.
Programın ardından yine Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında başlatılan “Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi” kapsamında Balahor Deresi’ne de 10 bin adet kırmızı benekli alabalık salındı.



